long time x jenguk blog ku ini... huhuhu.. gome-ne..
ok.. disebabkan hari ni , saye dapat req from my mom n sista untuk masak kan mereka "asam pedas ikan merah" so... saya nak berkongsi lah sikit cara membuatnya...
actually dah lame sgt x masak ikan ni... untuk mengelakkan kekeliruan masa masak.. so sy wat research la sikit... ((cari resepi kat internet. hehehe))
so.. ini dia... resepinye..
gambar dari blog asal...
Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong
- 2 biji tomato-belah 4
- secekak daun kesom-agak2lah ya
- 1 btng bunga kantan-belah 2
- 1 btng serai- di ketuk
- 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
- 1 cawan cili kisar
- 1 inci kunyit hidup
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 5 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci belacan, dibakar
- 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
- Air secukupnya -dlm 4 cwn
- Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
- Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
- Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
- Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
copy & paste from Asam Pedas Ikan Merah
No comments:
Post a Comment